whatsapp whatsapp whatsapp whatsapp

Haber Detayı

İstif Material Handling Röportajı
2021-10-28 12:22:54

_ Sizi tanıyabilirmiyiz?

Ben Serkan KEKLİK, İstanbul Pendik’te doğdum.  Aslen Erzincanlıyım. Lise Öğretimine kadar Pendik’te okudum. Evli ve 3 çocuk babasıyım. Forklift sektörüne ilk adımımı 16 lı yaşlarda yedek parça imalatı ile yaptım. İmalat üzerine pratik tecrübemi geliştirirken teorik olarak da mesleki okullarda bilgi haznemi geliştirdim. Forklift alanındaki tecrübemi 2004 yılında kurumsallaştırarak Uzman Forklift’i kurduk.  Şuan 30 kişiye istihdam sağlayan firmamız özel forklift çözümleri konusunda akla ilk gelen firmadır. 

 

_ Uzman forklift firması hakkında bize bilgi verirmisiniz?

Firmamız 2004 tılında Şuandaki yeri olan İstanbul Deri Organize sanayiinde kuruldu. SektördekiÖzel imalat açığını kapatmayı hedefleyen firmamız , forklift yedek parça imalatı ve forklifti işe uyarlama çözümleri ile bu alanda eşsiz bir yapılanma gerçekleştirmiştir.  Bir taraftan servis, tamir-bakım alanında faaliyet gösterirken bir yandan da burdaki tecrübeleri imalat tecrübesiyle birleştirerek Avrupa kalitesinde özel üretimler gerçekleştirmektedir.

Firmamız, forkliftin tüm süreçlerinde tecrübe sahibi ender firmalardan biridir. Kurumsal tecrübenin temelini işverenler oluşturdu­ğu için sektöre usta yetiştiren bir kurum haline gelmiştir.

Firma olarak "Sadece Forklift" sloganımızın gereği, Forklift hari­ci faaliyetlere girilmesini profesyonel olmayan bir tutum olarak değerlendiriyoruz. Bundan dolayı Forklift servis ve özel imalat­tan başlayıp, özel birikim gerektiren Tork konverter revizyonuna kadar ihtisas sahibi bir firmayız. Forklift kiralama, akıllı Stok uy­gulamamızla yedek parça, 2. El alım ve satım, sıfır forklift satışı. Son olarak da İMOW marka dizel şasesinde Lityum iyon akülü forkliftlerin Türkiye Tek Distribütörlüğünü yapmaktayız.

 

_ Yeni distribütörlüğünü üstlendiğiniz İMOW  lityum Akülü forkliftler  ve üretici firması hakkında bilgi verirmisiniz?

Lityum iyon akülü forkliftler ülkemiz için yeni bir teknoloji aslında. Birçok kişi bu yeni teknoloji alanına girmekte tedirginlik yaşarken biz bu teknolojisi geleceğin teknolojisi olarak gördük ve afişlerimizde buna değinmek için Lityum devrimine hazır mısınız? sloganı ile müşterilerimizle etkileşim sağladık.

Teknolojinin son harikası IMOW marka forkliftleri özellikle Dizel forklift şasesinde ürettirmekteyiz. Çünkü bu ürünü tasarlatırken amacımız biraz dizel ve akülü forkliftlerin zayıf yönlerini ekarte edecek bir ürün tasarlatmaktı. Biz bu ürünü tasarlatmadan önce firmamız teknik kadrosuyla toplantı yaparken aşağıdaki sorulara yanıt aradık;

  • Kapalı ortamda çalışması için sıfır egzoz emisyon gazı salı­nımı olacak ama dizel forkliftler gibi dış ortamın atmosferik koşulları ve zeminde de çalışabilecek.
  • Çevreci olacak, asit, kurşun ağır metaller gibi unsurları içe­rerek atmosferimizi, yer küremizi ve suyumuzu kirletmeye­cek.
  • Çevreci imajına yüksek maliyetle katlanılabilir bir ürün yeri­ne bir dizel forklift gibi ilk satın alma maliyeti düşük olacak. Akülü forkliftlerdeki akülerin zayıf yönleri olan akü suyunu tamamlama zorunluluğu ve ihmali halinde ciddi hasarların oluşacağı bir ürün yerine hiç bakım gerektirmeyen bir enerji depolama barındıracak.
  • Akülü forkliftler gibi gürültü seviyesi düşük dizel forkliftler gibi kıvrak olacak.
  • Şarj için kesintisiz 8 saat gibi bir zamanın mecburiyeti ve ihmalinde akü ömrünü bitirmeyecek pratik şarj yapılabile­cek maksimum 2 saat tam şarj ve ara şarjlara da müsaade edecek bir ürün olmalı.

Bunun gibi bir düzine sektör problemine çözüm arayışımız bizi İMOW forkliftleri ürettirmeye götürdü.

İMOW forkliftler; Çin'in en büyük ve en bilinen forklift üreticile­rinden biri tarafından üretilmektedir. Aracı kuruluşlardan ziyade direk üreticinin kendisinin Türkiye Distribütörlüğünü aldık. Üretici İMOW forkliftleri Avrupa ve Amerika dahil dünyanın her yerine göndermekte. Ancak bizim ülkemiz koşullarını göz önü de bu­lundurarak yaptırdığımız tasarım değişiklikleri sadece ülkemize özeldir.

İMOW fokliftler lityum akü teknolojisini temel alan dizel şasesinde ergonomik ve ekonomik bir forklift ve türevleridir. Bugün 2,5 tondan 5 tona kadar tüm kapasitelerde forklift ithal ederken depolar ve istifleme için gerekli olan diğer ekipmanların tamamı da ithal edilebilmektedir. Akülü transpalet, akülü istif makinesi reachtrucklar gibi depo gereksinimleri de ürün yelpazesinde yer almaktadır.

İMOW forkliftleri diğerlerinden ayrıcalıklı kılan en önemli farklar­dan biri ise ihtiyacınız kadar enerji depolama imkanı sunulması. Örneğin forkliftinizi günlük aktif olarak 4 saat kullanıyorsanız ona uygun akü tercihi, 6 saat veya 8 saat kullanıyorsanız ona uy­gun akü tercihiyle gereksiz bir maliyete katlanmak durumunda kalmıyorsunuz.

 

_ Forklift üreticileri elektrikli forklift imalatına hız verdi. Dünya piyasasında olduğu gibi Türkiye piyasasında da elektrikli forkliftlerin satışında büyük artış var. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Son yıllardaki atmosferik felaketler bireylerde ve firmalarda, fosil kökenli yakıtların dünyamıza verdiği zararın ne boyutlara ulaşacağı konusunda farkındalık oluşturdu. Fosil kaynakların kısıtlı olmasının yanında yenilenebilir enerji kaynaklarının sınırsızlığı da önemli bir unsur tabi. Lityum iyon akülü forkliftler temiz enerji olan elektrikten beslenmektedir. Dolayısıyla kullanıcılarda artık daha bilinçli olduğu için bu alanda talep yoğunluğu yaşan­maktadır. Gelecekte ise çoklu şarj istasyonu ile tamamen kendi elektriğini yenilenebilir enerjiden üreten sistemlerin ülkemiz ve dünyada yaygınlaşmasına şaşırmamalıyız.

 

_ Dizel forklift görünümlü İMOW lityum iyon akülü forkliftleri diğerlerinden ayıran belirgin özellikleri var mıdır  varsa bu özellikler nelerdir?

Yukarıda da bu hususa değişmiştim ama yine özetle anlatmak gerekirse; diğer lityum Akülü veya kurşun asit akülü forkliftlerden görsel olarak en belirgin farkı dizel şasesinde olmasıdır. Şasenin yerden yüksekliği dizel forkliftlerle birebir aynıdır. Bu durum dizel forkliftin çalıştığı zorlu koşullarda bile akülü forkliftin kullanım konforunu sağlamaktadır.

Şarj Redresörünün pratikliği ve küçük boyutları, 2 saat gibi kısa sürede tam şarj edilebilirlik. Konforlu operatör koltuğu, maksi­mum ve operasyonel görüş açılı asansör, özel dizayn arka dingil, hidrolik elemanların kıvrım alanlarına özel koruma gibi teknik ay­rıcalıklar bulunmaktadır.

Ayrıca forklift arıza, performans, kullanıcı parametrelerinin anlık takip edildiği telematics sistem mevcuttur. Bu ayrıcalıklı sistem hem işletmeler için hem ürüne hizmet veren forklift servisi için hem de forklift kiralama yapan firmalar için büyük avantaj sağ­lamaktadır.

 

_ İMOW Lityum iyon akülü forkliftler dizellere forkliftlere göre kullanıcıya nasıl bir avantaj sağlıyor? Bu konuda kullanıcılara ne gibi tavsiyeleriniz olabilir?

Forkliftimizle ilgili kullanıcı geri dönüşlerin en çok olumlu geri bil­dirim aldığımız kesim forklift operatörlerden gelmektedir. Kalıtsal mesleki hastalıklara neden olan titreşim ve gürültü ses desibel rakiplerine oranla çok daha azdır Ayrıca egzoz gaz salınımında

kaynaklı maruz kalınan zararlı gazlar İMOW forkliftlerde sıfırdır. Akülü forkliftlerde her şarj esnasında akü şarj prosedürleri ope­ratörleri artık bıktırmıştı. İMOW forkliftlerin operatörler açışından şarj edilmesi cep telefonu şarj etmek kadar kolay ve zahmet­sizdir. Dizel forkliftlerdeki bakım saatleri takibi de operatörlerin sorumluluğundaydı. İMOW forkliftlerde yetkili servis tarafından takip edilmektedir ve randevulu sistemle makinenin uygun oldu­ğu saatte bakım yapılmaktadır Birçok arıza da fiziki müdahale edilmeden sistemsel çözümler üretilmektedir.

Günün büyük kısmını forklift operatör koltuğunda geçirmektedir. Bizde bu nedenle konforlu operatör koltuğu tercih ederek emek­çilerimizin çalışma koşullarını bir nebze olsun iyileştirmeye ça­lıştık.

 

_ İMOW forkliftleri Türkiye genelinde pazarlamak için Uzman forklift firması olarak nasıl bir yapılanma içerisindesiniz?

Öncelikle bilim çağında olduğumuz ıçin sanal pazarlama alanla­rını profesyonel bir ekiple koordine etmekteyiz. E-pazarlamanın tüm imkanlarından yaralanıyoruz. Çeşit nöropazarlama taktikle­riyle sanal bir balon ürün ön plana çıkarmaktansa ürünün kendi­ni pazarlaması üzerinde durduk.

Bir pazarlama stratejisi olarak lansman satışlarını fiyat olarak ekonomik olmasının yanında sektörel çeşitlilik ve deneysel kul­lanım amaçlı stratejik faaliyet alanlarına verdik. Bu kurumlardaki kullanımın pozitif dönüşü bizim ithal ettiğimiz İMOW forkliftin rüştünü ispatlaması anlamına geldi. Bu deneysel kullanıcıların yeni forklift alım ihtiyaçlarından tekrar İMOW marka forklifti tercih ettiklerinde biz ve potansiyel müşterilerimiz açısından doğru bir ürün sunduğumuz kanaatine vardık.

Bayilerimize İMOW forklift projemizi anlattığınızda en az bizim kadar heyecan yaşadılar. Forkliftin kalitesine inanıp yerel pazar­lara daha tutkulu sundular hal böyle olunca da rekor sayılabile­cek satış rakamlarına ulaşmayı başarmış olduk.

 

_ IMOW ürünleri için Türkiye genelinde satış ve servis yapılanması çalışmalarınız hakkında bilgi verirmisiniz?

Ülkemizdeki birçok distribütör yerel etkileşimden çok uzaktadır. Biz bunu en ücra taşra bölgesindeki forkliftinize hizmeti ulaş­tırabilecek şekilde örgütledik. İMOW kalitesine merkez teknik ekibimiz tarafından onay verildikten sonra çok hızlı bir bayii ya­pılanmasına gittik. Bayilik için Türkiye'nin tüm bölgelerinden yo­ğun taleple karşılaştık. Ancak biz bayii seçerken performanstan ziyade liyakat ve aidiyeti dikkate aldık.

Ticari çıkar hedefleyen bir organizasyondan ziyade müşteri memnuniyetini ön planda tutan bir oluşum inşa ettik. Mevcut durumdaki bayii-Distribütör koordinasyonsuzluğunu dikkate alarak bayi dostu bir distribütör olmayı hedefliyoruz. Türkiye'nin tüm bölgelerinde İMOW forklift bayisi bulmanız mümkündür. Uzman forklift ilkeleriyle sektörde prestiji olan bir firma ise bunu tamamen yaptığı işlerin arkasında durmasına borçludur. Hizmetin devamlılığını sağlayamayacağımız bir üünü bize inanan insanlara sunmayız. Bayilerimiz de bu ilkesel duruşumuza duyduğu güvenle hem kendilerine hem de en değerli müşterilerine tahsis etmektedir.

 

_ İMOW lityum iyon akülü forkliftler ile Türkiye genelinde yüzde kaçlık bir Pazar payı hedeflediniz? İleriye dönük ne gibi projeleriniz var anlatırmısınız?

Bu sorunuza biraz kinayeli bir yanıt vereyim. Lityum devrimini biz yeşil devrim olarak niteliyoruz ve bir gün Türkiye'nin tamamı­nı yeşillendireceğimize inanıyoruz. ileriye dönük projelerinizden bahsedersek, daha doğa dostu daha çevreci ürünler üretmek ürettirmek öncelikli hedefimizdir. Beyaz enerjiyi temel alan tek­nolojileri geliştirmek için daima ar-ge yapacağız. Şu anda kesin­tisiz enerji sağlayan forklift teknolojisi maalesef yoktur. Özellikle enerji dolum zamanı olmayan veya en az olan ürünler üzerinde yoğunlaşıyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla kendi elektri­ğini üreten şarj istasyonlarını da kısa süre sonra ülkemize ka­zandırmayı hedefliyoruz. Akıllı ve yapay zekayla bütünleşik tam otonom depo sistemlerini de ülkemizde yaygınlaştırmak üzere çalışmalar yürütüyoruz.

 


 http://www.istifmaterialhandling.com/images/forkliftdergi/temmuz_agustos2021/index-h5.html#page=49